Laatste nieuws

(2-6-2022) Nieuw onderkomen Plantenasiel op de Boswerf geopend. Het plantenasiel heeft nu een plekje gekregen in het klimaatpaviljoen. Na anderhalf jaar voorbereiden is op 2 juni het klimaatpaviljoen en daarmee ook het plantenasiel officieel geopend. In het klimaatpaviljoen kun je zien en ervaren hoe je je huis en tuin kunt aanpassen aan het veranderende klimaat. Op, in en aan het gebouwtje zijn verschillende groene daken, diverse soorten waterdoorlatende verharding en oplossingen voor afkoppelen, opslag en infiltratie van regenwater te zien. Het Plantenasiel past helemaal bij dit thema: het vergroenen van je tuin is immers de goedkoopste manier om je aan te passen aan heftige regenbuien en hittegolven.

Het nieuwe plantenasiel op De Boswerf

(3-11-2021) Onderhoud Plantenasielkratten in de winter. Begin november: de plantenasielen zijn inmiddels gesloten en de meeste plantenasielkratten zijn binnengehaald. De oudste plantenasielkratten zijn uit 2019 en de eerste serie was gemaakt van vrij dun hergebruikt schuttinghout. Geen wonder dat ze langzamerhand wat slijten. De komende winter werken beheerders van plantenasielkratten en vrijwilligers van het Plantenasiel aan het noodzakelijke onderhoud.

Werk aan de winkel!

(23-10-2021) Plantenasiel extra open tijdens het Heuvelrug tuinfeestje. Het IVN organiseerde eind oktober een feestje voor iedereen die geïnteresseerd is in natuurlijke, duurzame en klimaatadaptieve tuinen op de heuvelrug. Dat soort tuinen kenmerkt zich door het gebruik van soorten die hier van nature thuishoren. Het PlantenasielZeist was extra open en we hadden zelfs een bak met stekken van typische “Heuvelrugplanten” die het in de tuin goed doen. Een flink aantal bezoekers kwam naar De Boswerf. We spraken met mensen uit Zeist, Driebergen, Doorn, Veenendaal,  Soest en Baarn: de hele Heuvelrug was erbij.

Een speciale bak met planten van de Utrechtse Heuvelrug

(4-10-2021) Plantenasiel in actie op de Steijnlaan. Om te markeren dat het vanaf nu is toegestaan om geveltuintjes aan te leggen, organiseerde de gemeente een actiedag op de Steijnlaan. Na de aftrap door wethouder Wouter Catsburg, hebben twaalf bewoners een geveltuintje aangelegd. Naast een hovenier was ook het Plantenasiel Zeist met een bakfiets aanwezig om planten te leveren. Meer over het aanleggen van geveltuintjes op de website van de gemeente Zeist.

Wethouder Wouter Catsburg kijkt toe bij het uitreiken van de planten

(15-5-2021) Plantenasielkratten in Trouw. In de Trouw van 15 mei stond een uitgebreid artikel over plantenasielen. Op de website van Trouw is het artikel na te lezen. Het kadertje over de plantenasielkratten in Zeist is echter niet meegenomen in de webversie: daarom hieronder:

(28-10-2020) Het Plantenasiel in de Week van de Duurzaamheid. Van zaterdag 10 tot en met zaterdag 17 oktober werd voor de eerste keer de Week van de Duurzaamheid in Zeist gehouden. Het Plantenasiel Zeist was een van de vele activiteiten. Op de website van Samen Duurzaam Zeist staat een fotoverslag van de hele week. Ter gelegenheid van deze week is ook een filmpje gemaakt over het Plantenasiel:

(5-10-2020) Het Najaar: het vergeten tuinseizoen. Een aantal organisaties hebben de maand oktober uitgeroepen tot hét plantseizoen van het jaar. roepen. Het najaar is vanwege verschillende redenen de beste tijd voor werkzaamheden in de tuin. Zo is de bodem nog warm na de zomer en slaan de planten beter aan. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaap-stand’ zijn. De grond heeft meer tijd om zich aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om te ontwikkelen. Zo hebben ze meer toegang tot water in een droge periode. Maar het belangrijkste is nog wel dat je al in het voorjaar kunt genieten van een mooie en levendige tuin! In de verschillende plantenasielen zijn ook in oktober nog steeds planten gratis af te halen, en we zijn heel erg blij met overtollig plantgoed. Lees meer over de actie “het vergeten tuinseizoen”.

Trouw, 3-10-2020

(1-8-2020) De Boswerf is vanwege de zomersluiting dicht tot en met 25 augustus. Met ingang van 30 augustus is de Boswerf (en dus ook het Plantenasiel) weer op zondag open van 12.00u tot 16.30u. Het Plantenasiel Zeist verhuist naar een plekje bij de bijentuin, links van het paviljoen.


(1-7-2020) De Plantenasielen en de asielkratten zijn leeg! Wie komt plantjes brengen?! Kom woensdag tussen 14 en 16 uur met alles wat je over hebt naar de Boswerf. Of ga naar een asielkrat in je buurt! Adressen vind je op de pagina plantenasielkratten.