Laatste nieuws

(20-3-2024) Week van de groene tuin. Samen met een groot aantal partners organiseert Milieu Centraal de voorjaarscampagne Week van de Groene Tuin. Van 26 maart t/m 1 april 2024 staan er op de campagnewebsite elke dag verschillende groene én duurzame tips. De website heeft ook een overzicht van bijzondere activiteiten en acties gedurende deze week.

(27-9-2023) Vijf jaar Plantenasiel Zeist gevierd. Op 17 september hebben we met een groot aantal mensen het vijf-jarig bestaan van het Plantenasiel gevierd op de Boswerf. Oude bekenden uit de begintijd van het plantenasiel kwamen langs, er waren beheerders van plantenasielkratten, die ervaringen uitwisselden, en natuurlijk de vrijwilligers van de plantenasielen op de Boswerf, de Dieptetuin, Den Dolder, de kinderboerderij. Goed om al dat enthousiasme bij elkaar te zien.

opening eerste plantenasiel door wethouder Catsburg

(5-9-2023) Het Plantenasiel Zeist bestaat vijf jaar! Je bent van harte uitgenodigd om dat te komen vieren op zondagmiddag 17 september a.s. van 14:00-16:00 uur bij het Plantenasiel op de Boswerf in Zeist. We doen een hapje en een drankje, kijken terug op 5 jaar Plantenasiel Zeist en maken plannen voor de toekomst.

Wie had dat gedacht? Een simpel initiatief onder Samen Duurzaam Zeist is over de jaren erg succesvol gebleken. Vrijwilligers zorgen voor vijf plantenasielen en op dit moment staan er 25 plantenasielkratten in Zeist en omgeving. En er is een gestage stroom van tuinplanten en sinds kort ook weer kamerplanten, die niet bij het afval komen, maar een nieuwe plek krijgen.

(9-6-2023) Nu ook een kamerplantenasiel op De Boswerf. Naast het plantenasiel voor tuinplanten in het klimaatpaviljoen, heeft De Boswerf nu ook een plek voor kamerplanten. Het kamerplantenasiel zit in het bezoekerscentrum, links als je de deur binnenkomt. Er staat een krat om planten in te leveren en op verschillende plekken staan kamerplanten te wachten op een nieuwe verzorger. Tijdens openingstijden van De Boswerf kun je kamerplanten komen brengen en halen, maar alleen als het plantenasiel open is, zijn er vrijwilligers voor eventuele vragen en hulp.

Zo kun je kamerplanten bij De Boswerf inleveren.

(2-6-2023) Samenwerking met Welkoop. Met enige regelmaat krijgt het plantenasiel overtollige planten van de Welkoop. In plaats van onverkoopbare planten weg te kieperen heeft Welkoop Zeist ervoor gekozen om samen te werken met het Plantenasiel Zeist. Vrijwilligers halen de planten op en verdelen ze over de plantenasielen (en soms ook over sommige plantenasielkratten). Met het wegknippen van uitgebloeide bloemen, verpotten en bijsnoeien zien veel plantjes er weer goed uit. Een hele mooie samenwerking, die laat zien dat er met weinig moeite voor de detailhandel veel mogelijk is om de afvalstroom en de verspilling te beperken.

Welkoop planten klaar om op te halen.

(2-6-2022) Nieuw onderkomen Plantenasiel op de Boswerf geopend. Het plantenasiel heeft nu een plekje gekregen in het klimaatpaviljoen. Na anderhalf jaar voorbereiden is op 2 juni het klimaatpaviljoen en daarmee ook het plantenasiel officieel geopend. In het klimaatpaviljoen kun je zien en ervaren hoe je je huis en tuin kunt aanpassen aan het veranderende klimaat. Op, in en aan het gebouwtje zijn verschillende groene daken, diverse soorten waterdoorlatende verharding en oplossingen voor afkoppelen, opslag en infiltratie van regenwater te zien. Het Plantenasiel past helemaal bij dit thema: het vergroenen van je tuin is immers de goedkoopste manier om je aan te passen aan heftige regenbuien en hittegolven.

Het nieuwe plantenasiel op De Boswerf

(3-11-2021) Onderhoud Plantenasielkratten in de winter. Begin november: de plantenasielen zijn inmiddels gesloten en de meeste plantenasielkratten zijn binnengehaald. De oudste plantenasielkratten zijn uit 2019 en de eerste serie was gemaakt van vrij dun hergebruikt schuttinghout. Geen wonder dat ze langzamerhand wat slijten. De komende winter werken beheerders van plantenasielkratten en vrijwilligers van het Plantenasiel aan het noodzakelijke onderhoud.

Werk aan de winkel!

(23-10-2021) Plantenasiel extra open tijdens het Heuvelrug tuinfeestje. Het IVN organiseerde eind oktober een feestje voor iedereen die geïnteresseerd is in natuurlijke, duurzame en klimaatadaptieve tuinen op de heuvelrug. Dat soort tuinen kenmerkt zich door het gebruik van soorten die hier van nature thuishoren. Het PlantenasielZeist was extra open en we hadden zelfs een bak met stekken van typische “Heuvelrugplanten” die het in de tuin goed doen. Een flink aantal bezoekers kwam naar De Boswerf. We spraken met mensen uit Zeist, Driebergen, Doorn, Veenendaal,  Soest en Baarn: de hele Heuvelrug was erbij.

Een speciale bak met planten van de Utrechtse Heuvelrug

(4-10-2021) Plantenasiel in actie op de Steijnlaan. Om te markeren dat het vanaf nu is toegestaan om geveltuintjes aan te leggen, organiseerde de gemeente een actiedag op de Steijnlaan. Na de aftrap door wethouder Wouter Catsburg, hebben twaalf bewoners een geveltuintje aangelegd. Naast een hovenier was ook het Plantenasiel Zeist met een bakfiets aanwezig om planten te leveren. Meer over het aanleggen van geveltuintjes op de website van de gemeente Zeist.

Wethouder Wouter Catsburg kijkt toe bij het uitreiken van de planten

(15-5-2021) Plantenasielkratten in Trouw. In de Trouw van 15 mei stond een uitgebreid artikel over plantenasielen. Op de website van Trouw is het artikel na te lezen. Het kadertje over de plantenasielkratten in Zeist is echter niet meegenomen in de webversie: daarom hieronder:

(28-10-2020) Het Plantenasiel in de Week van de Duurzaamheid. Van zaterdag 10 tot en met zaterdag 17 oktober werd voor de eerste keer de Week van de Duurzaamheid in Zeist gehouden. Het Plantenasiel Zeist was een van de vele activiteiten. Op de website van Samen Duurzaam Zeist staat een fotoverslag van de hele week. Ter gelegenheid van deze week is ook een filmpje gemaakt over het Plantenasiel:

(5-10-2020) Het Najaar: het vergeten tuinseizoen. Een aantal organisaties hebben de maand oktober uitgeroepen tot hét plantseizoen van het jaar. roepen. Het najaar is vanwege verschillende redenen de beste tijd voor werkzaamheden in de tuin. Zo is de bodem nog warm na de zomer en slaan de planten beter aan. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaap-stand’ zijn. De grond heeft meer tijd om zich aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om te ontwikkelen. Zo hebben ze meer toegang tot water in een droge periode. Maar het belangrijkste is nog wel dat je al in het voorjaar kunt genieten van een mooie en levendige tuin! In de verschillende plantenasielen zijn ook in oktober nog steeds planten gratis af te halen, en we zijn heel erg blij met overtollig plantgoed. Lees meer over de actie “het vergeten tuinseizoen”.

Trouw, 3-10-2020

(1-8-2020) De Boswerf is vanwege de zomersluiting dicht tot en met 25 augustus. Met ingang van 30 augustus is de Boswerf (en dus ook het Plantenasiel) weer op zondag open van 12.00u tot 16.30u. Het Plantenasiel Zeist verhuist naar een plekje bij de bijentuin, links van het paviljoen.


(1-7-2020) De Plantenasielen en de asielkratten zijn leeg! Wie komt plantjes brengen?! Kom woensdag tussen 14 en 16 uur met alles wat je over hebt naar de Boswerf. Of ga naar een asielkrat in je buurt! Adressen vind je op de pagina plantenasielkratten.