Over ons

Het Plantenasiel Zeist is een initiatief ondersteund door Samen Duurzaam Zeist. We zijn een klein enthousiast groepje vrijwilligers die het idee van een plantenasiel hebben vormgegeven. Het Plantenasiel Zeist bestaat nu vijf jaar en is, voor zover we weten, het enige plantenasiel in Nederland voor tuinplanten!

Behalve het stimuleren van tuinieren en groene (onbetegelde, klimaatbestendige) tuinen, is het plantenasiel een praktische uitwerking van de kringloopeconomie: denk voor dat je iets weggooit over een tweede gebruik.   

De filosofie achter het Plantenasiel Zeist is gebaseerd op:

  • Kringloop economie: Overbodige planten niet weggooien in de kliko, maar iemand anders er een plezier mee doen. (net als alle producten die hergebruikt kunnen worden).   
  • Het vergroenen van de stad: Het stimuleren van tuinieren en het aanleggen van groene, niet betegelde, klimaatbestendige tuinen.
  • Met gratis tuinplanten kunnen mensen met een smalle beurs ook genieten van een tuin.
  • Educatie: we maken uitdrukkelijk een koppeling met gunstige effecten op het stadsklimaat (hitte en regenwater vasthouden) en andere functies van tuinplanten (bijenplanten, voedsel en biodiversiteit).
  • Sociale cohesie: vooral het verspreiden van plantenasielkratten in verschillende wijken verbindt mensen met elkaar. Er ontstaan lokale kernen van mensen die overtollige planten uitwisselen.

Zaai-en stekgroep

We zijn op zoek naar een groepje mensen die op geregelde basis wat meer moeite willen besteden aan het oppotten van stekken of zaaigoed uit hun tuin om deze bij een van de plantenasielen in te leveren. Dat verzekert ons van een stabielere aanvoer. Ben je geïnteresseerd, laat hier je gegevens achter!

Nog een filmpje vind je op de site van Wij Zijn Zeist.

Vrijwilligers gezocht!

Spreekt het Plantenasiel je aan? Wil je als vrijwilliger mee komen helpen? We zijn altijd op zoek naar mensen die af en toe of regelmatig een middag in een plantenasiel willen staan, of willen helpen met het maken en verspreiden van plantenasielkratten. Neem hier contact met ons op!

Onze sponsors:

Ook uw bedrijf of instelling kan ons ondersteunen met geld of materialen . Doe hier een voorstel!